معاون وزیر نفت ظهر امروز در نشست خبری که در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار شد، توضیحاتی درباره مهمترین اقدامات و برنامههای غیرقیمتی شرکت پالایش و پخش برای بهینهسازی مصرف سوخت ارائه کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، جلیل سالاری، معاون وزیر نفت، ظهر امروز (جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲) در نشست خبری که در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار شد، درباره مهمترین اقدامات و برنامههای غیرقیمتی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برای بهینهسازی مصرف سوخت، توضیحاتی ارائه کرد.
سالاری گفت: استفاده از فناوری برای کنترل قاچاق سوخت، یکی از مصادیق سیاستهای غیرقیمتی برای مدیریت مصرف سوخت است که در شرکت پالایش و پخش دنبال میشود.
معاون وزیر نفت به سن بالای خودروهای سنگین اشاره کرد و گفت: در حوزه خودروهای سنگین، یک میلیون ناوگان سنگین در کشور داریم که ۶۸ درصد از این تعداد، سن بیش از ۲۰ سال دارند.طبیعی است که فرسودگی این ناوگان، میزان مصرف نفتگاز را افزایش می دهد تا جایی که امروزه حدود ۸۵ تا ۹۰ میلیون لیتر در روز گازوئیل مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی همچنین گفت: یکی از سیاستهای مدیریت مصرف سوخت، تولید سی ان جی است.
وی همچنین اتلاف سوخت در شبکه انتقال را یکی دیگر از مشکلات این حوزه خواند و بر بهینهسازی شبکه انتقال را از راهکارهای حل این مسئله خواند.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: با مدیریت مصرف سوخت و کنترل قاچاق، بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون لیتر در روز مصرف بنزین کاهش پیدا میکند.
وی افزود: شرکت ملی پالایش و پخش به لحاظ اینکه در همه حوزههای حمل و نقل زمینی، هوایی، نیروگاهی و غیره حضور دارد، قطعاً مدیریت بهینه را جزو برنامه های خود می داند. در همین راستا اقداماتی انجام شده که یکی از این اقدامات، توسعه لجستیک ناوگان انتقال فرآورده از طریق خط لوله و جایگزین کردن آن با حمل و نقل زمینی است.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: حمل فرآورده از طریق خط لوله، یک ششم حمل زمینی هزینه دارد. علاوه بر کاهش هزینهها، به لحاظ مسائل زیستمحیطی، انتقال با خط لوله ارجحیت دارد. بر همین اساس طبق برنامه ریزی شرکت ملی پالایش و پخش، زیرساخت خط لوله از ۱۶ هزار کیلومتر به ۲۱ هزار کیلومتر افزایش پیدا خواهد کرد.
سالاری در ادامه گفت: همچنین بحث پلاک سوم را مد نظر داریم که باعث مدیریت مصرف میشود. همچنین سامانه سپهتن را در دستور کار داریم که بر این اساس، سهمیه بنزین در خودروهای سنگین باری و مسافری، بر اساس پیمایش اختصاص پیدا کند که باعث کاهش مصرف میشود.
معاون وزیر نفت گفت: یکی از برنامه هایی که برای مدیریت مصرف سوخت در نظر داریم، در حوزه نیروگاههاست. نصب دوربین پلاک خوان در نیروگاهها یکی دیگر از طرف شرکت پالایش و پخش است. صدور بارنامه های صوری، یکی از مسیرهای قاچاق است که این مسئله هم با سامانه سپهتن کنترل میشود.
وی افزود: همچنین در تلاشیم آنچه امروز قانون در حوزه راندمان مصرف انرژی لوازم خانگی پیشبینی کرده محقق شود. علاوه بر این، آنچه در حوزه مدیریت مصرف و مبتنی بر استفاده از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان است، در حال انجام است.
سالاری گفت: یکی دیگر از برنامههایی که در حوزه سوخت داریم این است که بتوانیم تولید نفت کوره را کاهش دهیم. همچنین طرحی برای بهینهسازی مصرف سوخت در خود شرکت پالایش و پخش داریم و آن کاهش سن ناوگان حمل و نقل شرکت پالایش و پخش است.
وی افزود: شرکت پالایش و پخش اقداماتی برای ارتقای ظرفیت پالایشی در دست اجرا دارد. میتوانیم در پالایشگاه های برونمرزی ورود کنیم تا بتوانیم در آنجا حضور مشارکتی داشته باشیم که بتوانیم نفت را در بازار هدف تبدیل به فرآورده کرده و در همان بازار هدف، عرضه فرآورده داشته باشیم.
سالاری درباره طراحی و استفاده از ظرفیت بازار انرژی برای مدیریت مصرف گفت: درباره بازار انرژی چندین نکته مطرح است. اولین موضوع، بحث عرضه و تقاضای انرژی است. اکنون برخی انواع انرژی، بازار تبادلات آن آزاد است و فرآیند آن از طریق عرضه در بورس است. اما در حوزه فرآوردههای اصلی کشور چون اولویت کشور مصرف در داخل است و عمدتاً هم مصرف کنندگان عمده ما بر اساس قیمتهای تکلیفی مصرف می کنند، بنابراین امروز با قیمتهای تکلیفی، فضای رقابتی و فضای بازار شکل نمیگیرد و نیاز است که ما مدیریت مصرف انرژی را در کشور ایجاد کنیم تا زمینه عرضه در بازار اتفاق بیفتد. این کار را در کیش انجام دادیم و سبد سوخت به اشخاص داده شد و مصرف کننده می تواند در بازار انرژی، سوخت خود را عرضه کرده و بفروشد.