گزارش پايگاه اطلاع رساني شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در حاشیه بیستو ششمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
شركت ملی پالايش و پخش فراروده های نفتی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم اقدامات ارزشمندی را همسو با ماموریت های اصلی خود یعنی حفظ ، استمرار و تثبیت تولید فراورده های نفتی با هدف تامین نیازهای داخل و افزایش صادرات انجام داده است ، در ادامه این گزارش نگاهی گذرا به این اقدام ها داشته ایم.
تكميل و اجراي فاز چهارم مجازی واحد تقطير شركت نفت ستاره خليج فارس
بعد از انجام عملیات REVAMP (اصلاح فن هاي هوايي ، افزايش ظرفيت پمپ ها ، اصلاح چيدمان مبدل ها ، تغيير سايز خطوط بالاسري و ...) با سرمایه ای حدود 20 میلیون دلار؛ خوراك این واحد از آذر ماه سال گذشته بر روي 450 هزار بشكه در روز تنظيم و تثبيت شد که نه تنها باعث افزايش توليد انواع فرآورده هاي نفتي از جمله گاز مايع ، بنزين و نفت گاز شده است ، بلکه در پایداری واحدهای گازی و مدیریت مصرف میعانات کشور نیز موثر بوده است .
راه اندازي واحد ايزومريزاسيون پالايشگاه لاوان
پس از رفع مشكلات مرتبط با خوراك واحد ايزومريزاسيون پالايشگاه لاوان و گاز هيدروژن مورد نياز سيستم ، با كمك شركت دانش بنيان اكسير نوين فرايند و كارشناسان پالايشگاه( 2 آذر 1400) ، ضمن در سرويس قرار گرفتن این واحد ، ميزان بنزين( حدود 1 ميليون ليتر در روز) افزایش و كيفيت آن نیز بهبود يافت .
تحويل وكيوم باتوم( ماده اوليه قير)
وکیوم باتوم به سازمان ها و دستگاه هاي اجرائي موصوف در بند (ز) تبصره (1) قانون بودجه سال 1400 از انتهاي آذر ماه سال گذشته به ميزان 720 هزار تن اختصاص داده شد . البته سهميه این سازمان ها مطابق بند قانوني مورد اشاره ، از ابتدا تا انتهاي سال 1400 حدود 2 ميليون تن بوده كه بدليل ابلاغ دير هنگام قانون بودجه(30 شهریور 1400 ) و تأخير در ابلاغ شيوه نامه اجرائي و تعيين قيمت ، همچنين تاخير در معرفي پيمانكاران و قيرسازان طرف قرارداد با سازمان ها و دستگاه ها (وزارت راه و شهرسازي ، بنياد مسكن ، وزارت كشور ، وزارت آموزش و پرورش ، وزارت جهاد كشاورزي و بسيج سازندگي )، عمليات تحويل از انتهاي آذر ماه آغاز و طي سه ماه پاياني سال بيش از 35 درصد سهميه تحويل شد . در سال جاري نیز بدليل تكرار بند یادشده در قانون بودجه سال 1401 كل كشور ، این فرايند دوباره پس از ابلاغ شيوه نامه اجرائي ، آغاز خواهد شد . در سال جديد ميزان وكيوم باتوم اختصاص يافته با توجه به اعتبار 190 هزار ميليارد ريالي و قيمت 75 هزار ريالي در هر كيلوگرم ، معادل 5/2 ميليون تن خواهد شد كه انتظار مي رود با تعامل مناسب واحدهاي پالايشگاهي ، سازمان هاي اجرائي و قير سازان ؛ اين مهم تا پايان سال بطور كامل محقق شود .
تأمين سوخت زمستاني
در سال گذشته به رغم ورود سرمای زود هنگام و افزایش تصاعدی مصرف گاز طبیعی در کشور؛ بدليل مشارکت و تعامل مناسب شرکت ملي پالایش و پخش فراورده های نفتی ، شرکت ملی گاز و وزارت نیرو و تلاش شبانه روزی کارکنان زحمتکش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در تامین سوخت مایع نیروگاه ها ، پاییز و زمستان بدون خاموشی و قطع برق سپری شد.
تعمیرات اساسی پالایشگاه ها
تعمیرات اساسی پالایشگاه ها مطابق با برنامه در مناسب ترین زمان ممکن با هدف استمرار تولید و با وجود تامین گسترده سوخت نیروگاه ها و افزایش موجودی ذخایر بنزین کشور ، جهت آمادگی برای ورود به سال جدید و افزایش سفرها انجام شد .
تسريع در آماده سازي طرح توسعه و تثبيت ظرفيت پالايشگاه آبادان
اهميت این پروژه از آن جهت است که در قانون بودجه سال 1401 به آن تأكيد شده و مقرر است از محل فروش فرآورده هاي توليدي آن؛ هزينه تكميل پروژه و فازهاي ديگر نیز تأمين شود. انتظار مي رود تا پايان خرداد ماه سال جاري ، واحد تقطير با ظرفيت روزانه 210 هزار بشكه در سرويس قرار گيرد . با تثبيت شرايط ، واحدهاي قديمي از سرويس خارج خواهند شد و پالایشگاه با واحد جديد و دو واحد 100 و 80 موجود ، مجموعاً با 440 هزار بشكه در روز فعاليت خواهد کرد . البته پالايش اين حجم خوراك نیازمند تأمين كافي نفت خام از سوي شركت ملي نفت است كه در اين خصوص هماهنگي هاي لازم بعمل آمده و امیدواریم با انجام این مهم؛ توليدات پالايشگاه ، افزايش و ميزان پايداري و استمرار توليد نیز از ثبات لازم برخوردار شود.
با این اقدام نه تنها هزينه تعمير و نگهداري کاهش می یابد ، بلكه راندمان كار بهبود يافته و حجم نفت كوره نيز از39 درصد فعلي با وجود افزايش خوراك به كمتر از 33 درصد در مرحله اول خواهد رسيد. البته در فازهاي بعد با تكميل و راه اندازي واحدهاي هيدروكراكر ، تصفيه نفت سفيد ، تصفيه نفت گاز و بنزين سازي ، حجم توليدات با استاندارد يورو ، افزايش قابل توجهي خواهد يافت و نفت کوره کاهش و در مرحله آخر بعد از تكميل و راه اندازي واحدهاي كاهنده و بهبود نفت كوره ، ميزان نفت كوره توليدي به كمتر از 6 درصد خواهد رسيد .
تسريع در آماده سازي و تكميل واحد تصفيه نفت گاز پالايشگاه اصفهان
با راه اندازي واحد تصفيه نفت گاز پالايشگاه اصفهان در زمستان سال جاري ، ميزان نفت گاز استاندارد پالايشگاه از 2 ميليون ليتر فعلي به 18 ميليون ليتر در روز افزايش و سبد نفت گاز يورو كشور از 44 ميليون ليتر فعلي به 62 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد كه بيش از ميزان سوخت مورد نياز وسايل سبك و سنگين موتوري كشور است و تمامی جايگاه هاي كشور از آن بهره مند خواهند شد.
طرح پتروپالايشگاه شهيد سليماني
طرح پتروپالايشگاه شهيد سليماني با ظرفيت روزانه 300 هزار بشكه در منطقه هرمزگان و در کنار پالايشگاه ستاره خليج فارس با سرمايه گذاري بیش از 10 ميليارد دلار اجرا خواهد شد . 70 درصد تولید این پتروپالايشگاه به محصولات پالايشگاهي و 30 درصد آن به محصولات پتروشيميائي با ارزش افزوده بالا اختصاص دارد و زمان بازگشت سرمايه آن حدود 6 سال در نظر گرفته شده است . مهمترین ویژگی مثبت این طرح توسعه منطقه و اشتغالزایی قابل توجه آن است ، ضمن اینکه به دليل نزديكي به دريا علاوه بر توسعه بندر با هدف صادرات فراورده ، در افزایش و توسعه خطوط انتقال فراورده نیز نقش بسزایی دارد .
مديريت بهينه مصرف سوخت
مديريت بهينه مصرف سوخت در صنايع و تاسيسات زيرمجموعه و تابعه شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتی به منظور استفاده بهينه از حامل هاي انرژي شامل سوخت هاي گازي، مايع، برق و ... و تحقق صرفه جوئي و منافع اقتصادي و همچنين كمك به محيط زيست به جهت كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي از طريق برنامه ريزي و انجام مميزي هاي تخصصي انرژي ، شناسائي مصارف بارز انرژي و تهيه نمودارهاي جريان انرژي ، انجام كنترل هاي عملياتي و اقدامات بدون هزينه و مديريت و اجراي اقدامات كم هزينه در دستور کار قراردارد .
برگزاری جلسات كارگروه تخصصي كميته كاتاليست
این جلسات با هدف حمايت از ساخت داخل كاتاليست هاي پالایشگاهی و تقویت شركت هاي دانش بنيان و قطع وابستگي به منابع خارجي با توجه به اهمیت و حساسيت بالای واحدهای کاتالیستی و تاثير بسزاي آن ها بر حاشيه سود پالايشگاه ها تشکیل شده است .
تشکیل كارگروه هاي تخصصي
این کار گروه ها و جلسات منظم به منظور تعامل و تبادل اطلاعات ، انتقال تجارب، بررسی چالش ها و موانع، استفاده از خرد جمعی، شناسایی و بهره مندی از ظرفیت های موجود و ... با هدف استمرار توليد و افزايش پايداري و بهره وري تشکیل شده است .
دعوت از شركت هاي فعال و بازديد از توليدات مرتبط با ملزومات فرآيند توليد ، رصد و پايش پيشرفت پروژه هاي در دست اقدام و همكاري در جهت رفع مشكلات و موانع ، پيگيري حوادث و رخدادها و اعزام كارشناسان بصورت تیمی و تشكيل جلسات در محل به همراه بازديد ميداني بمنظور اطلاع از علت حادثه ، رفع مشكل و جلوگيري از حوادث مشابه در ساير شركت هاي پالايشي ، پيگيري و اطمينان از عملكرد درست ادوات و تجهيزات ضمن حضور در شركت هاي پالايشي ، پيگيري و هماهنگي در خصوص نصب و رفع مشكلات سيستم هاي اندازه گيري نفت خام و فرآورده ها ، ترغيب و تشويق شركت هاي پالايشي در زمينه تامين تجهيزات و اقلام موردنياز از طريق ساخت داخل ، طراحي سامانه اي جامع و طراحي بانك اطلاعاتي از كليه اقلام و تجهيزات مورد نياز شركت هاي پالايشي، پخش و خطوط لوله به منظور استفاده در مواقع ضرور از دیگر برنامه و اقدام های این شرکت به شمار می رود .